
Dans och rörelse i känslornas tema
Idag fick jag äran att genomföra en aktivitet i deras projekt om känslor. Deras känsloprojekt är ett tema som utspelar sig över en hel termin. I detta har då bland annat "el monstre de colors" där vi klippte cirklar i dagar och sedan vände upp och ner på klassrummen, men även annat. De försöker använda känslotemat på olika sätt, bland annat ska vi spela upp en mimpjäs nästa vecka och idag då så skulle de få känna känslor genom musik. Det finns mycket forskning som tyder på att musik är ett bra utlopp för känslor och genom att få känna och uppleva musik, inte bara lyssna som avslappning eller som populärmusik så var tanken att barnen skulle få uppleva musiken. Spellistan jag hade satt ihop bestod av klassisk musik som på olika sätt porträtterade de sju känslorna som de jobbar med. Jag valde musik utefter vad jag kände representerade en viss känsla för att se till att jag erbjöd en variation men jag förväntade mig inte att barnen skulle tolka musiken som jag.
Jag började aktiviteten med att visa upp de sju emoticons som de har i sitt tema för att representera de sju känslorna. De är: Glad, Ledsen, Arg, Rädd, Lugn, Kär och att Skämmas. Runt rummet hade jag satt upp flaskor som för barnen representerar de olika känslornas färger: Glad är gul, ledsen är blå, arg är röd, rädd är svart, lugn är grön, kär är rosa och orange är skämmas. Barnen fick först säga vilken känsla emoticonen representerade och sedan skulle de göra ett ansikte som visade känslan. Sist skulle de peka på färgen som representerade känslan. Tanken med detta var att upprepa för dem känslorna och färgerna men också för att vi skulle öva och jag skulle kunna vara med och visa hur man kunde göra ett argt/ledset/glatt ansikte.
Vi började med att värma upp lite till "i bergakungens sal." Därefter satte jag på andra låtar och barnen fick röra sig till musiken. När jag stannade musiken efter ca en minut så skulle barnen gå bort till färgen de kände och visa ansiktsuttrycket för känslan. De kunde även om de ville visa ansiktsuttrycket under dansens gång men där var det mest fokus på att röra sig till musiken för att få en känsla för den.
Min handledare tog foton på barnen som vi ska sätta ihop till vårt egna känslokollage.
Aktiviteten var mycket lyckad. Barnen nappade snabbt på idén att röra sig till musiken och även använda sig av de olika ansiktsuttrycken i dansen för att förstärka hur de kände till den. De hade många vilt skilda uppfattningar om vad musiken representerade för dem vilket var himla intressant att se. Hade jag gjort denna hemma hade jag nog utvecklat aktiviteten med att erbjuda barnen möjligheten att motivera vad det var i musiken som fick dem att uppleva just den känslan.

/Jasmine
Kommentarer
Trackback